Isnin, 7 November 2022

NLP UNTUK GURU - Md. Taib Mat & Jasmi Bahrim


 

Hamba mengikuti kursus NLP (Neuro Linguistic Programming) pada tahun 2020 di bawah tunjuk ajar Prof Madya Hisham Dzakiria. Manfaat besar yang hamba perolehi daripada penyampaian beliau membuatkan hamba menjemput beliau ke jabatan hamba pada tahun lalu untuk menjalankan kursus yang sama kepada para kakitangan. Ilmu NLP mengajar kita betapa hebatnya otak, pemikiran dan minda yang Allah anugerahkan kepada kita. Penggunaannya yang betul akan menghasilkan natijah yang hebat. Hamba masih ingat dalam satu sesinya, Prof Hisham menunjukkan satu video mengenai seorang lelaki yang gagap selama berpuluh-puluh tahun kemudiannya sembuh menggunakan teknik NLP ini.

Justeru apabila bertemu buku ini di Pesta Buku Selangor 2021, hamba jadikannya sebagai salah satu koleksi. Buku ini memfokuskan ilmu NLP untuk digunakan oleh para guru di dalam aktiviti pengajaran dan pembelajaran mereka. Walaupun begitu, ia tidak semestinya boleh digunakan oleh guru sahaja. Ilmu ini boleh juga kita yang bukan guru ini gunakan dalam aktiviti kerja seharian, khususnya mereka yang banyak melakukan aktiviti pembentangan kertas atau berucap di khalayak ramai.

Sekiranya hamba tidak pernah menghadiri kursus NLP tentunya agak sukar untuk hamba menghadamkan isi kandungan buku ini terutamanya dalam bab bab tertentu seperti mengenali sensori atau modaliti dalam NLP yang diistilahkan sebagai VAKOG (V-Visual, A- Auditori, K- Kinestatik, O- Olfaktori dan G-Gustatori). Bab VAKOG ini memerlukan penjelasan secara berhadapan dengan guru dan sukar difahami jika hanya dengan membaca buku.

Banyak tools dan kaedah yang diberikan oleh penulis buat para guru untuk menjadikan teknik pengajaran mereka mantar seterusnya memberikan kefahaman kepada murid. Bukan sahaja dalam teknik PdP, buku ini juga memberikan ilmu untuk para guru mendekati dan seterusnya memahami anak murid mereka seterusnya melahirkan hubungan yang serasi.
Penulis Kenitra juga pernah menjadi
seorang guru!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...