Sabtu, 10 Disember 2022

DIALOG KOTA RAYA - Juragan


 

Kartun Dialog Kota Raya di dalam Harian Metro adalah air tangan kartunis Juragan semenjak akhbar berkenaan mula terbit. Di awal kompilasi ini beliau telah melukiskan detik-detik awal beliau ditawarkan untuk melukis di akhbar berkenaan.

Naskhah ini memuatkan kartun beliau yang menyentuh pelbagai isu yang berlaku pada awal 90an. Bagi yang pernah melalui tahun-tahun berkenaan tentunya dapat menangkap dengan mudah isu yang dibawakan. Bagi generasi yang lahir selepas itu tentunya tidak dapat menangkap keseluruhan isu yang dibawa. Walau bagaimabnapun itu tentunya tidak menghalang pembaca daripada tersenyum melihat sindiran yang dilakarkan.

Antara isu yang mendapat sentuhan Juragan adalah seperti;- perkongsian kereta, Tengku Wong, pekerja asing,  kecuaian jururawat di hospital, Samerin pemenang More Jutaria, Tok Mat Menteri Penerangan, perebutan kerusi Ketua Pemuda UMNO, Piala Thomas dan lain-lain lagi.

Ternyata kartunis Juragan mempunyai sindiran nyang tajam lewat kartunnya!


Nota - Buku ini dipinjam dari Perpustakaan Institut Latihan Kementerian Kesihatan Malaysia Sungai Buloh.
Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...