Sabtu, 10 Disember 2022

FOREVER MALAYSIA - Lat


 Naskhah ini diterbitkan oleh sebuah organisasi yang hari ini menjadi amat kontroversi sekali - 1MDB!!!!

Sesuai dengan tajuknya, kompilasi kartun Lat ini adalah berkenaan dengan perkara yang berkaitan dengan Malaysia, atau sesuatu yang boleh mempromosikan negara ini. Kartun beliau juga termasuklah yang diterbitkan pada awal-awal pengelibatan beliau sebagai kartnuis dahulu. Kerana itu sekiranya anda teliti, anda akan melihat gaya persembahan yang berbeza antara kartun lama Lat dengan yang terkini. 

Lat menampilkan kehidupan rakyat Malaysia yang berwarna warni dan berbilang bangsa, bukan sahaja daripada sudut kehidupan seharian tetapi termasuk juga perayaan dan istiadat perkahwinan. Semuanya ditampilkan secara bersahaja dan penuh kelucuan. Gambar cover yang menghiasi naskhah ini sahaja sudah cukup menunjukkan kekreatifan Lat dengan menampilkan isyarat tangan yang selalu digunakan orang kita. Lat turut membawa pembaca melawat ke beberapa tempat menarik di negara kita.

Antara kartun Lat yang menarik dalam kompilasi ini adalah seperti Capitan China Revisits Kuala Lumpur - bagaimana sekiranya Yap Ah Loy dan Sutan Puasa masih hidup dan melihat Kuala Lumpur pada hari ini!


Nota - Buku ini dipinjam dari Perpustakaan Institut Latihan Kementerian Kesihatan Malaysia Sungai Buloh.
Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...