Sabtu, 31 Disember 2022

SENARAI 100 TOKOH YANG PALING BERPENGARUH DALAM SEJARAH - Michael H. Hart

 


Buku ini barangkali tidak perlu diperkenalkan dengan panjang lebar. Diterjemahkan daripada versi asal berbahasa Inggeris - The 100, A Ranking Of The Most Influential Persons In History, ramai orang Malaysia tahu tentang buku ini kerana ia meletakkan Nabi Muhammad sebagai tojoh pertama yang mendahulkui senarai. Tetapi ramai yang tahu tidak semestinya bermakna mereka semua pernah membacanya. Buku ini agak tebal dan hamba mengambil sedikit masa untuk menamatkannya. Apabila hamba bosan, hamba akan berhenti seketika dan membaca buku lain terlebih dahulu sebelum meneruskan pembacaan.

Seperti mana tajuknya, Michael H. Hart menyenaraikan tokoh yang pengaruhnya memberikan kesan yang besar kepada dunia. Pengaruh itu pula dilihat setakat mana besarnya sama ada dari segi bilangan pengikut, lama masa merentas zaman atau kesannya kepada pemikiran manusia atau perubahan kepada dunia. Atas sebab-sebab itu Nabi Muhammad mendahului senarai walaupun penulis bukanlah beragama Islam. Meletakkan Nabi Muhammad di ranking pertama juga bukan bermakna akidah penulisnya berubah daripada Kristian kepada Islam. Dalam membicarakan setiap tokoh, penulis akan menjelaskan kenapa beliau meletakkan mereka di kedudukan sebegitu serta mengapa tokoh lain tidak mendahului atau tidak dimasukkan ke dalam senarai.

Penulis juga mengemukakan 100 senarai lain hasil cadangan daripada orang lain dan memberikan penjelasan mengapa mereka tidak dimasukkan ke dalam senarai beliau. Turut disertakan adalah sedikit statistik mengenai 100 tokoh ini dari sudut lokaliti mereka, tempoh zaman mereka berada serta kumpulan bidang yuang diceburi oleh tokoh-tokoh ini.

Kesemua tokoh yang dinyatakan di sini mempunyai satu persamaan - mereka kesemuanya bijak! Ada beberapa yang dalam usia belasan tahun telah lulus peringkat ijazah dan master dan seterusnya mencapai PhD dalam usia awal 20an. Ada yang memegang jawatan pengarah institusi keilmuan yang besar pada usia pertengahan 20an. Walaupun ada yang tidak menamatkan persekolahan atau tidak mempunyai pendidikan formal, mereka tetap bijak, mampu mengendalikan penyelidikan mereka sendiri dan sebagainya.

Sekiranya cerdik pandai masa lalu tidak membuat penyelidikan dalam bidang kesihatan, kejuruteraan, ruang angkasa dan sebagainya pastinya apa yang kita ada hari ini masih lagi mundur. Tetapi penyelidikan yang dimulkakan mereka telah memberikan jasa dan pengaruh yang besar kepada dunia. Jika difikirkan apalah gunanya orang masa lalu berfikir dan mencipta formula matematik sedangkan kegunaannya pada masa itu tidaklah besar. Bahkan ramai sainstis yang dihukum mati kerana penemuan mereka dianggap membahayakan gereja. 

Tidak semua 100 nama yang tersenarai berkenaan hamba kenali nama mereka bahkan ada yang tidak hamba kenali lansung. Namun ini adalah susunan mengikut pandangan Michael. Anda boleh bersetuju dengan beliau ataupun tidak, namun anda sendiri mestilah mempunyai alasan yang kukuh!


Nota : Buku ini dipinjam daripada Perpustakaan Institut Latihan Kementerian Kesihatan Malaysia Sungai Buloh.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...