Isnin, 26 Disember 2022

STUDENT LIFE - Sireh


 

Kisah-kisah orang muda terutamanya sewaktu zaman menjadi pelajar sering menjadi persembahan yang diminati oleh para peminat kartun tanah air. Kebanyakan kartunis pula apabila melukis sesebuah kisah, sering menjadikan kisah hidup mereka sendiri sebagai rujukan. Kisah Aku Budak Minang contohnya adalah sebuah persembahan kartun yang dikira sebagai legenda. Begitu juga dengan kisah Student Life oleh Sireh ini yang sedikit sebanyak diinspirasikan daripada pengalaman beliau di MRSM.

STudent Life adalah kisah yang menghiasi majalah APO? selama dua tahun (2000-2002). Memandangkan ia mengambil masa yang panjang, kita boleh melihat sedikit sebanyak perubahan pada gaya lukisan Sireh. Memandangkan gaya lukisan Aie dengan siri Bluesnya agak popular ketika itu, ia juga dilihat mempengaruhi gaya persembahan Sireh.

Kisah yang ditampilkan oleh Sireh sebenarnya ringkas tetapi amat dekat dengan anak muda. Ini kerana anak muda ataupun kebanyakan daripada orang kita (walaupun telah melepasi usia muda) mungkin pernah mengalami pengalaman yang hampir sama ataupun setidak-tidaknya melihat perkara yang hampir sama berlaku sewaktu zaman persekolahan mereka. Lebih-lebih lagi apabila melibatkan elemen cinta.

Kejadian tergelincir di kaki lima perhentian bas sewaktu hujan lebat telah membawa watak utama kisah ini - Anuar aka Anoy kembali ke zaman persekolahannya apabila pertemuan beliau dengan Zeti juga berlaku akibnat kemalangan. Pembaca seterusnya akan dibawa melihat perkembangana hubungan mereka melalui satu tempoh masa yang agak lama iaitu dari tingkatan dua sehinggalah tamat tingkatan lima.

Selain daripada kisah hubungan Anuar dan Zeti, turut ditampilkan adalah isu buli yang sering terjadi di sekolah asrama. Dalam hal ini pelajar seniorlah yang selalu dikaitkan dengan isu samseng apabila mereka kerap membuli pelajar junior. Yang junior juga apabila menjadi senior kadang-kadang akan melakukan perkara yang sama. Kejadian samseng sekolah kadangkala berakhir dengan oergaduhan besar dan ganas sehingga mendatangkan kecederaan kjepada sesetengah pihak. Akan ada yang akan diambil tindakan dispilin sehingga paling serius terpaksa dibuang sekolah.

Remaja pada masa ini digambarkan amat mentah, mudah mengikut operasaan serta amat memerlukan bimbingan ibu bapa secara berterusan.  Kebebasan yang diperolehi apabila tinggal berjauhan di asrama kadangkala disalah guna. Agak malang apabila ada pelakunya datang daripada keluarga susah yang sememangnya diharapkan untuk mengubah nasib keluarga.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KITAB TAMADUN ROM - Hafizul Adnen

  Tebal sungguh buku ini. Berminggu juga hamba ambil masa nak menyudahkannya. Hafizul Adnen menghidangkan kepada pembaca perkara yang jarang...