Rabu, 22 Jun 2016

APAK - DonKiranya nama Don tidak perlu diperkenalkan lagi bagi peminat kartun tanah air. Cuma bebudak muda hari ini mungkin tak berapa nak kenal. Jika disebut barangkali yang terbayang di minda adalah wajah Ustaz Don Danial agaknya. Menyebut Don, siapa yang boleh lupa dengan Pendekar Mato Tige dan keletah watak Dan, Din, Don - tiga orang budak kampung yang tak berpakaian yang sering menggeletek hati pembaca. Khabarnya ada animasi Dan, Din, Don yang dibuat di Jepun, cuma kali ini watak-watak mereka perlu diberikan pakaian!

Siri Apak pernah disiarkan di majalah Gila-Gila lama dulu. Ia mengungkap kehidupan seekor ayam dan dunianya. Dahulu ketika membaca Apak secara bersiri mungkin tidak berapa nampak kepincangannya. Tetapi apabila membacanya secara terus menerus sehingga habis, akan terasa beberapa penceritaan yang seakan tergantung. Pada permulaan cerita lagi kita telah dihidangkan dengan persengketaan antara Apak dan Dogol sehingga Apak telah berjaya mencederakan Dogol. Dogol digambarkan telah pulih selepas itu dan masih menyimpan rasa marah kepada Apak. Namun cerita dendam Dogol itu mati begitu sahaja.

Apak begitu marah apabila bininya disembelih untuk lauk raya. Dia kemudian mengalami kesedihan yang teramat sangat. Kembalinya Apak menjadi solo membuatkan ada ayam betina yang berkenan. Kisah ini juga umpama tergantung - Apak tidak membalas dendam - Bagaimana Apak mengatasi kesedihannya, tahu-tahu sahaja sudah ceria - tiada kesinambungan Apak dingorat atau mengorat.

Kisah Apak tamat begitu sahaja setelah beliau menyelesaikan masalah Togel yang dituduh oleh ayam lain meng'anu'kan seekor ayam betina sehingga bertelur dengan telur gred C. Tidak diketahui apa terjadi pada Apak selepas itu dan kesudahan ini benar-benar tergantung.

Tidak dinafikan kadang-kadang seseorang kartunis melukis tanpa ada cerita yang lengkap di dalam kepalanya. Apa yang penting dalam setiap keluaran majalah, kartun mereka dapat disiarkan. Mereka akan melukis dan go with the flow. Lantaran itu mungkin menjadikan idea sesuatu penceritaan itu bagaikan tidak seiring hingga menyebabkan beberapa perkara tergantung dan menimbulkan persoalan yang tidak mempunyai jawapannya.

Selain Apak, kompilasi ini turut memuatkan dua buah lagi kartun bertajuk Pasung Puako dan Kisah Lapuk Raja Mandeliar.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...