Ahad, 2 Oktober 2022

AIN - Naim Tamdjis


 

Ain di dalam buku ini bukanlah nama orang. Ain merujuk kepada penyakit yang disebabkan oleh pandangan mata manusia dan ia bukanlah sihir. Penjelasan mengenai penyakit ain ada disebutkan oleh penulis di akhir cerita.

Walaupun penjelasan penulis mengenai penyakit ini adalah benar, tetapi situasi yang menimpa watak Jardin di dalam pengkisahan hamba lihat lebih kepada rasukan dan gangguan dan bukanlah ain. Walaupun Jardin, seorang youtuber yang selalu membuat content dengan gaya yang sombong dan bongkak, apa yang menimpa beliau hamba tidak lihat dia mendapat penyakit ain. Jardin telah diganggu oleh makhluk halus - noktah!

Baik, jika kita lupakan tentang penyakit ain ini, cerita mengenai Jardin yang dirasuk ini agak menarik juga walaupun elemen seramnya tidaklah sehingga kita takut untuk ke bilik air pada malam hari. Penulis bijak menggunakan kegilaan segelintir anak muda hari ini yang ghairah untuk menjadi youtuber, tik toker atau instafamous dengan menghasilkan kandungan yang kadangkala melampau semata-mata untuk menarik perhatian, tontonan dan tanda suka pengunjung.

Jenis Jardin ini pula suka menghasilkan kandungan yang mempromosikan barangan, makanan atau tempat yang mewah sambil menggunakan bahasa dan gaya yang penuh kesombongan dan memperkecilkan orang lain. Berkenaan nama Jardin ini hamba tak tahu jika ia merupakan nama orang Melayu. Bila hamba membaca nama Jardin, otak hamba terus menterjemahkan perkataan berkenaan daripada bahasa Peranchis yang membawa maksud taman. Adik beliau pula bernama Radin. Radin ini biasanya nama mereka yang datang daripada golongan bangsawan Jawa dan ia terletak di pangkal nama. Jikalau anaknya radin, pasti nama bapanya begitu juga. Tetapi ia tidak sedemikian pada watak-watak ini.

Jardin mendapat gangguan semasa melakukan kerja penciptaan kandungan di Langkawi. Sampai ke akhir cerita kita tidak tahu makhluk apakah yang mengganggu dan kenapa itu berlaku. kalau ia dikatakan ain, tidaklah diketahui daripada manusia mana ia berpunca. Tetapi gangguan berkenaan benar-benar menyusahkan diri Jardin dan kerjayanya. 

Selain menempelak golongan yang dahagakan nama ini, penulis juga menempelak golongan yang mempergunakan agama untuk mencari pendapatan yang melampau. Penulis memfokuskan kepada golongan perawat yang bergelar ustaz yang sudahlah mengenakan harga yang mahal, golongan yang dirawat juga hanya bertaraf VVIP. 

Cuma bila ada adegan melawan makhluk jahat ini yang menunjukkan ada cahaya merah yang menembak keluar daripada tongkat perawat (dah serupa laser pula), hamba rasa peranan perawat yang benar ini dah macam kartun pula. Tidaklah pernah hamba melihat situasi cahaya keluar memancar-mancar daripada tongkat atau apa sahaja alat sepanjang hamba melihat para perawat merawat pesakit mereka.

Tapi, ya lah, namanya pun fiksyen kan.

Hamba merujuk kepada muka surat 122. Perhatikan ayat ini. 'Jardin hampir terjatuh di pertengahan jalan ke bilik air. Di bahunya dia terasa seperti batu jemala dibebankan di atas bahunya'. Batu jemala itu bermaksud kepala. Sepanjang hidup hamba membaca, belum pernah bertemu para sasterawan menggunakan kalimah batu jemala untuk memberi perbandingan dengan bebanan. Letak batu sahaja cukuplah!

Juga pada muka surat 247 ayat ' Hairi lekas pulang dengan membonceng motor tanpa menunggu kawannya balik bersama'. Perhatikan kepada penggunaan perkataan membonceng. Watak Hairi hanya menunggang bersendirian. Sedangkan membonceng bermaksud piggyback atau seseorang itu menumpang basikal atau motosikal atau duduk di bahagian belakang pemandu yaani di tempat duduk penumpang. Justeru ayat yang sepatutnya adalah Hairi lekas pulang dengan menunggang motor. Penggunaan perkataan bonceng oleh penulis pernah hamba tegur dalam ulasan terhadap novel beliau sebelum ini dan didapati masih lagi berulang.

Selain Ain, buku ini turut menampilkan sebuah lagi cerita bertajuk Skizofrenia. Cerita ini agak menarik juga tetapi cerita sebegini sudah biasa diketemui di dalam novel dan jujga filem. Tapi tak kisahlah kan, alangkan cerita zombie pun dibuat orang berkali-kali.

Kisah skizofrenia versi Naim turut menggunakan misteri kotak dibuk yang dikaitkan dengan mitos yahudi. Kotak dibuk yang dibeli melalui laman gelap di internet mengingatkan hamba kepada novel UNBOX oleh Ariff Adly yang turut menggunakan premis yang sama. Cuma Ariff fokus kepada gangguan yang timbul akibat membuka kotak berkenaan dan tidak mengaitkannya dengan sebarang penyakit lain.

Bermula seorang lelaki yang membeli kotak berkenaan telah mendapat gangguan sehingga membunuh beberapa orang. Beliau kemudiannya dirawat oleh seorang doktor yang turut mendapat gangguan. Twist yang dibuat oleh Naim agak menarik apabila kita diperlihatkan beberapa kejadian pembunuhan yang dikatakan pernah berlaku, sama ada ia hanya sekadar ilusi doktor berkenaan ataupun ia dilakukan oleh beliau sendiri dan bukannya oleh entiti lain. Cuma yang hamba tergarit senyuman apabila melihat setiap kejadian pasti ada rakaman videonya sama ada menerusi cctv ataupun telefon mudah alih.

Sekiranya dibandingkan kisah Ain dan Skizofrenia, Skizofrenia ternyata mempunyai elemen seram melebihi Ain. Ia juga lebih ganas dan brutal kerana banyak melibatkan pembunuhan yang mengerikan. Elemen pembunuhan yang mengerikan ini seingat hamba tidak ada dalam buku-buku seram masa lalu seperti dalam tulisan Tamar Jalis atau Tok Awang Ngah.

Apapun, tahniah Naim!


Kenitra tidaklah seram, tetapi tetap
ada elemen yang mendebarkan
!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SUKUN - AKU DAH MANDI

  Jika sebelum ini kartunis Sukun tampil dengan karya solonya  SUKUN JANGAN TAK MANDI , kali ini beliau muncul pula dengan komik solo terbah...