Rabu, 8 Mei 2013

BATU PUTEH DOKUMEN TERPILIH - Arkib Negara Malaysia


Salah satu gerai pameran yang hamba suka kunjungi di Pesta Buku Kuala Lumpur adalah gerai Arkib Negara Malaysia. Ini kerana mereka mempunyai beberapa penerbitan bermutu mengenai sejarah negara. Cuma hamba agak terkilan kerana gerai Arkib Negara ini dan beberapa gerai milik agensi kerajaan yang lain ditempatkan di satu ceruk yang kecil dan tersembunyi. Kawasan tersebut cukup lengang ketika hamba berkunjung berbanding lain-lain zon kawasan pameran. Apakah kerana mereka merupakan agensi yang tidak memberikan keuntungan kepada penganjur maka tempat yang diberikan kepada mereka begitu sempit dan terpencil? Hamba tidak tahu. Hamba yang berada di gerai berkenaan pada waktu hampir tengahari agak terkejut apabila dimaklumkan bahawa hamba merupakan pelanggan mereka yang pertama membeli pada hari itu. Terfikir di batu jemala hamba, para penerbit lain telahpun menjana keuntungan sejak awal pagi, namun gerai ini umpama hidup segan mati tak mahu.

Hamba tertarik kepada satu terbitan terbaru Arkib Negara iaitu Batu Puteh Dokumen Terpilih. Ia memuatkan ringkasan sejarah tuntutan Malaysia dan Singapura ke atas Batu Putih sehingga ia di bawa dan diputuskan di Mahkamah Keadilan Antarabangsa. Semua orang tahu bahawa apa yang berlaku amatlah memeritkan kerana Malaysia kalah dalam tuntutan tersebut. Buku ini juga turut memuatkan beberapa dokumen yang digunakan semasa prosedur tuntutan tersebut berjalan.

Jika diteliti, sebenarnya dokumen yang disediakan oleh Malaysia amatlah kuat serta menjadi bukti akan kedaulatan Malaysia ke atas batuan tersebut. Namun begitu sekeping surat yang disimpan Singapura menjadi pemusnah. Ia merupakan surat balasan daripada Pemangku Setiausaha Kerajaan Negeri Johor bertarikh 21 September 1953 kepada Setiausaha Kolonial di Singapura. Surat tersebut menyatakan Johor tidak menuntut hakmilik ke atas Batu Puteh. Singapura menganggap surat ini sebagai satu penafian secara rasmi oleh Johor mengenai pemilikannya ke atas Batu Puteh.

Walaupun Malaysia menegaskan bahawa surat tersebut tidak menjejaskan kedaulatan memandangkan ia bukan surat cara penyerahan hartanah dan bukan surat penafian dalam ertikata sebenar, juga kerana Pemangku Setiausaha Kerajaan Negeri Johor tidak mempunyai kuasa lansung dari segi undang-undang untuk menyerah atau membuat penafian, namun ia sebenarnya menjadi pemusnah kepada tuntutan negara.

Surat tersebut berbunyi; "I have the honour to refer to your letter No.C50.11692/52 dated 12th June 1953, adressed to the British Advisor, Johore, on the question of the status of Pedra Branca Rock some 40 miles from Singapore and to inform you that the Johore Government does not claim ownership of Pedra Branca".

Surat tersebut ditandatangani oleh seorang yang bernama M. Seth bin Saaid. Timbul juga kemusykilan di hati hamba adakah pegawai tersebut tidak merundingkannya dengan sesiapa sebelum membuat keputusan. Walaupun Batu Puteh hanyalah satu kelompok batuan, tetapi ia melibatkan wilayah kedaulatan negara. Seharusnya perkara ini dibincangkan dalam satu mesyuarat dan sepatutnya ia mendapat kelulusan Sultan. Justeru hamba secara peribadi melihatnya sebagai satu kecuaian besar. Mungkin ketika itu batuan tersebut dilihat tidak memberikan manfaat dari segi ekonomi memandangkan ia tidak sesuai untuk didirikan sebarang penempatan. Namun sesuatu yang pada zahirnya dilihat tidak memberikan sebarang hasil keuntungan rupanya memberikan kesan besar kepada daerah kedaulatan sesebuah negara.

Malaysia mendapat pengajaran yang besar daripada peristiwa ini terutamanya dari segi penyimpanan rekod. Orang British amat menjaga rekodnya sejak dahulu bahkan masih menyimpannya dengan baik. Hamba tidak pasti adakah pihak istana yang ada membuat perjanjian dengan mana-mana penjajah dahulu ada menyimpan surat-surat tersebut. Bukan surat itu sahaja bahkan mana-mana surat dengan negara luar seperti China, Majapahit, Pasai, Acheh dan sebagainya adakah elok simpanannya. Bukankah di dalam kitab lama disebut surat-surat sedemikian rupa diberi kemuliaan sehingga di arak di atas gajah diiringi bunyi-bunyian. Adakah gahnya setakat itu sahaja?
Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KITAB TAMADUN MONGOL - Amir Asyraf Alwi

  Tidak banyak yang hamba ketahui tentang perkara berkaitan Mongol ini. Barangkali kalau adapun adalah tentang Genghis Khan yang hamba yakin...