Khamis, 22 September 2022

CINTA DI DALAM GELAS - Andrea Hirata


 

Ini adalah novel kedua dwilogi Padang Bulan

Bagi sesiapa yang pernah membaca Buku Besar Peminum Kopi (BBPK) sebenarnya tidak perlu lagi membaca dwilogi ini kerana kisahnya adalah sama. Bezanya dwilogi ini memaparkan kisah yang lebih detail.

Jika di novel pertama penumpuannya lebih kepada watak Ikal, di buku kedua ini adalah giliran Maryamah aka Enong. Dalam novel kedua ini penulis menggunakan nama Maryamah berbanding Enong di dalam novel yang pertama. Kisah Maryamah adalah khusus mengenai persediaan beliau untuk menyertai pertandingan catur 17 Agustus. Target beliau adalah untuk menumpaskan Matarom, bekas suami Maryamah yang lebih banyak mendatangkan penderitaan di dalam alam rumah tangga mereka.

Maryamah tidak pernah bermain catur. Lagi pula catur bukannya permainan wanita di sini. Wanita juga tidak pernah dan dilarang menyertai pertandingan tersebut. Lantaran bagaimana Maryamah bisa menyertai pertandingan yang dianggap besar di kampung tersebut.

Di sinilah penulis memaparkan bukan sahaja kesungguhan Maryamah mempelajarai cara bermain catur bahakan yang terpenting adalah watak-watak di belakang yang menyokong perjuangan Maryamah. Mereka adalah satu team yang bekerjasama mencari jalan - dengan pelbagai cara - yang kadangkala melucukan demi untuk mempastikan Maryamah berjaya mara hingga ke akhir garisan. Watak-watak penting di belakang Maryamah adalah Ikal sendiri, Detektif M. Nur - spy kampung, Selamot - perempuan Bitun buta huruf yang beraksi sebagai manager, preman cebol, Giok Nio, Jose Rizal - burung merpati terlatih yang wataknya amat penting di dalam menyampaikan maklumat serta komunikasi antara Ikal dan M. Nur dan Nonochka Stronovsky - Grand Master catur yang membantu Maryamah bermain catur serta menganalisa gerakan permainan pesaing Maryamah.

Liku-liku Maryamah sebelum tiba ke final tidaklah mudah. Juga usaha para pendukung Maryamah juga amatlah bersungguh-sungguh walaupun mereka tidak mendapat apa-apa imbuhan. Secara tidak lansung cerita ini cuba mengangkat kedudukan wanita serta kehebatan mereka. Wanita juga harus menyokong wanita yang mahu memajukan diri. Dalam hal ini kesatuan wanita telah berjaya memungkinkan Maryamah menyertai pertandingan catur sekaligus menjadi wanita pertama menyertainya. Maryamah telah membuka pintu untuk penyertaan wanita-wanita lain selepas beliau. 

Penulisan dwilogi ini amat menghiburkan dan ia disampaikan dengan cara yang penuh humor walaupun situasinya serius. Selain itu Andrea yang lewat novel-novelnya bercerita mengenai kampung beliau, satu perkara yang jarang berlaku kepada mana-mana penulis untuk melakarkan tentang kampung sendiri dalam setiap novel yang dihasilkan. Tetapi melaluinya hamba dapat mengetahui bahawa penduduk Belitung adalah orang Melayu yang gemar mendengar lagu-lagu Melayu Semenanjung lewat siaran radio. Jika anda pernah menonton Laskar Pelangi tentunya dapat mendengar tutur kata masyarakat di sana yang mirip dengan pertuturan bahasa Melayu orang Malaysia.


Kenitra tidaklah bercerita tentang kampung sendiri
tetapi survival anak Melayu di Maghribi!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...