Isnin, 9 Mei 2022

AKU, KAU & ROBOT NUSANTARA


 

Ada 10 buah komik hasil tangan 10 orang komikus yang bercerita tentang robot + elemen nusantara. Dalam hal ini hamba lihat hampir kesemua komikus seolah mengistilahkan nusantara itu sebagai 'kehidupan alam Melayu masa lampau atau purba'! Sedangkan nusantara itu maksudnya alam atau kepulauan Melayu, tidak kira masa lampau atau masa hari ini. Jadi dengan mengecilkan takrif nusantara itu kepada kehidupan zaman purba tidaklah begitu tepat. Hampir lansung tiada komikus yang melukis tentang keadaan nusantara pada hari ini, alam Melayu yang luar daripada Malaysia seperti Selatan Thai, Indonesia, Temasik ataupun Filipina, kecuali Prem Adimusha melalui 'Ro.Bongkok' yang menjadikan Shah Alam sebagai latar tempat dan Ben Wong melalui 'Silat Boy : Robot Pendekar'. Cuma untuk karya Silat Boy ini seperti yang pernah hamba ulaskan sebelum ini, latar masanya tidak begitu jelas. Walaupun nampak seperti berada pada masa hari ini, ia juga lebih kelihatan seperti masa lalu.

Walau apapun, kesemua komikus mempunyai tafsiran masing-masing melalui tajuk yang telahpun ditentukan oleh penerbit. Kebanyakan robot, dek kerana bertemakan nusantara, turut diberikan tanjak dan bersenjatakan keris. Tetapi ada satu dua lukisan robot bertanjak ini yang hamba lihat begitu mantap dan nampak berwibawa. Lebih-lebih lagi hiasan kulit mukanya oleh Just Jimi19. Sayangnya Just Jimi19 hanya membuat ilustrasi kulit dan tiada sumbangan komiknya di dalam antologi ini.

Jadi inilah komik yang menjadi hidangan mata hamba sepanjang minggu hari raya. Enak dilihat, sedap di hadam walaupun tak boleh dimakan! Salam Syawal!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...