Khamis, 1 Disember 2022

MISI BUDAK TAHFIZ - Afiq & Nazry I Ahmad Syahmi I Hanza I Imanimex


 Muhammad Iqbal Wajdi merupakan seorang murid yang cemerlang. Beliau kerap menerima penghargaan daripada sekolah di atas kecemerlangannya itu. Namun beliau kecewa kerana kedua ibu bapanya sering gagal untuk hadir ke majlis-majlis penting yang meraikan kejayaannya.

Perasaan kesal itu kekal walaupun ibu bapanya telah meninggal dunia akibat kemalangan. Hiiinggalah apabila dia terdengar satu ceramah mengenai takrifan anak soleh sewaktu lalu berhampiran sebuah surau, beliau sedar bahawa beliau tidak menghadiahkan apa-apa pahala kepada kedua ibu bapanya sejak mereka pergi.

Pertemuan Wajdi dengan sahabat lamanya Faris bakal mengubah hidupnya apabila Faris menyarankan Wajdi untuk mengikuti kem tahfiz sempena cuti sekolah. Menyertai kem tersebut Wajdi mempelajari pelbagai perkara termasuk membaca Al-Quran dengan betul dan banyalk perkara asas yang lain. Beberapa peristiwa yang berlaku di antara beliau dengan rakan-rakan barunya turut memberikan pengalaman serta pengajaran.

Hamba membeli komik ini kerana isteri hamba berhasrat untuk menghantar anak bongsu kami memasuki sekolah tahfiz. Namun kami berdua tidaklah mahu memaksa beliau dan lebih suka beliau memasukinya dengan hati yang rela. Justeru komik ini hamba percaya boleh memberikan sedikit gambaran buat beliau tentang suasana di sebuah sekolah tahfiz.

Siapa kata komik tidak memberikan sebarang faedah!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...