Khamis, 25 September 2014

PEMANDU VAN JENAZAH SIRI 2 - Produksi Terbaik MASTIKASatu perkara menarik tentang produksi MASTIKA untuk siri ke-2 kisah pemandu van jenazah ini ialah ia mengandungi 33 kisah yang belum pernah disiarkan lagi. Berbanding dengan buku lain sebelum ini akan ada beberapa buah cerita yang pernah tersiar di MASTIKA lalu dikumpulkan bersama beberapa buah cerita baru. Ada juga nama pemandu van yang menyumbang cerita di dalam kompilasi ini yang hamba rasa hamba kenal sewaktu hamba bertugas di sebuah jabatan di Negeri Sembilan 15 tahun yang lalu. Bukan satu bahkan 3 cerita yang dihikayatkannya.

Walau apapun cerita yang dipaparkan di dalam buku ini, pemilihan kisah yang pertama bertajuk 'Semuanya Biasa-Biasa Sahaja' hamba rasa amat tepat diletakkan sebagai pembuka cerita buku ini. Ia kisah seorang wartawan yang cuba mendapatkan pengalaman seorang pemandu van jenazah, sama ada beliau pernah bertemu dengan perkara-perkara pelik semasa bertugas. Pemandu berkenaan hanya menjawab tiada apa-apa yang berlaku, semuanya biasa-biasa sahaja. Walaupun ada beberapa kisah yang dihikayatkannya, namun beliau menyatakan itu semua biasa dan tiada yang pelik. Kisah ini sebenarnya ada mesej tersendiri yang hendak disampaikan. Kita sering merasakan perkara pelik yang berlaku apabila menguruskan jenazah seolah sebagai isyarat bahawa ia ada kena mengena dengan amalan si mati semasa hidup. Pemandu jenazah berkenaan menganggap segala perkara yang berlaku kerana Allah mahu menunjukkan sesuatu, tiada apa yang pelik dan semuanya baik-baik. Sukar untuk hamba menjelaskan di sini, anda perlu baca sendiri kisah tersebut.

Kisah pemandu van yang merasa vannya menjadi berat apabila melalui kawasan Gua Tempurung mengingatkan kepada pengalaman hamba sendiri melalui tempat tersebut suatu ketika dahulu. Tak silap, dua kali hamba merasai pengalaman sedemikian walaupun jalan ketika itu bukanlah secara menaik. Walaupun menggunakan gear yang rendah, kenderaan seolah sukar dipacu dan mengaum bunyinya. Apa yang mampu hamba lakukan ketika itu hanyalah memperbanyakkan membaca Ayatul Kursi. Syukurlah hanya setakat itu sahaja 'gangguan' terhadap hamba berbanding dengan kisah pemandu ini yang dapat melihat sendiri apa yang menyebabkan vannya menjadi berat.

Ada juga kisah mengenai anak atau waris yang menyerahkan bulat-bulat urusan jenazah semenjak dari keluar bilik mayat di hospital sehingggalah kepada urusan solat jenazah dan pengebumian. Bayang anak dan waris ini hanya kelihatan ketika di hospital sahaja selepas itu mereka serahkan terus urusan jenazah kepada orang lain. Hanya bayar duit sahaja kepada orang berkenaan. Alangkah menyedihkan jika berlaku perkara sedemikian kepada kita. Andainya untuk menguruskan sahaja tidak mahu, maka siapalah yang akan berdoa untuk si mati, siapakah yang akan menghadiahkan beliau denganAl-Fatihah? Berdoalah agar anak-anak kita adalah soleh dan solehah yang akan mengalirkan doa mereka buat kita di barzakh nanti. Allahumma amiiin.

Kisah-kisah yang dipaparkan sebenarnya bukanlah sebuah kisah seram untuk menakutkan orang. Ia hanyalah untuk memberi pengajaran kepada kita untuk terus memperbaiki amalan dan membuat segala persiapan untuk ke alam sana. Hamba tak mahu mengulas cerita-cerita yang lain kerana ia bisa merosakkan mood pembaca/pembeli.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...