Sabtu, 5 Jun 2021

GELIHATI bil 306 1 jun 1997


 

Hamba membeli naskhah ini daripada seorang penjual buku-buku terpakai. Harga asal majalah ini ialah RM3.20 dan harga jualan kepada hamba adalah RM15. Walaupun kulit depan dan belakangnya terkoyak, halaman dalamnya ada yang telah digunting, tetapi hari ini nilainya melebihi nilai asal lantaran Gelihati sudah lama terkubur dalam pasaran.

Tahun 1997 di mana majalah ini terbit juga adalah merupakan masa di mana majalah Ujang mula menguasai pasaran. Hamba meneliti kartun dan tulisan yang ada dalam majalah ini dengan agak teliti bagi melihat persembahan sebuah majalah yang menjadi pesaing kepada Ujang, sebuah majalah kartun yang baru sahaja memasuki gelanggang ketika itu. Melihat persembahan Gelihati lewak keluaran ini hamba dapat mengesan kenapa majalah Ujang mendapat tempat di hati peminat majalah humor. Persembahan kartun di dalam Gelihati ini lawaknya tidak berapa menarik sepertimana dalam Ujang. Walaupun mereka membariskan kartunis yang mempunyai nama yang besar seperti Yo dan Namron, kedua kartunis ini jika tidak disokong oleh persembahan mantap kartunis lain pastinya tidak mampu untuk melawan keghairahan membaca Ujang. Ujang ketika itu tampil dengan persembahan yang serba baharu. Para kartunis dijenamakan semula dengan nama yang unik. Penggunaan watak ikonik Din Beramboi dengan lawak gila-gilanya menarik minat ramai. Dalam hal ini majalah humor selain Ujang tidak ubah seperti kisah Nokia yang tumbang kerana tidak mahu berubah.

Agak sayang sebenarnya apabila Gelihati hilang daripada pasaran kerana ia antara majalah humor yang telah terbit semenjak penghujung 90an. Walaupun Karangkraf kemudiannya tampil dengan G3 yang bagi hamba agak mantap persembahannya, ia akhirnya tetap menerima nasib yang sama seperti abangnya.

Kini usahkan Gelihati, Ujang juga telah lenyap. Yang tinggal hanyalah Gila-Gila yang bernafas seperti orang yang nazak. Gila-gila masih boleh diselamatkan. Siapa lagi kalau bukan kita.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...